tisdag 3 januari 2012

20 och 30 tal

Jag har snöat in mig på slutet av 20 talet och 30 talet, modet och händelser. Framför allt tiden under alkoholförbudet i Amerika! Ska nog ner på bibblan och leta böcker :D Kläderna som gjordes då var riktiga handverk och jag är så inspirerad av de olika siluetterna och detaljerna. Jag kommer nog plåga er i detta ämne framöver tror jag haha!
flappers
Modet förändrades dramatiskt då 1910-talets matron-klänningar och korsetter försvann och 20-talets designers hade nu möjlighet att utrycka sin kreativitet och leka med material, färger och mönster. Under 20-talet blev klänningarna färgstarkare och kortare än någonsin tidigare. De nya och färgstarka materialen avspeglade tidens lättsinniga och lekfulla stämning. Vid 20-talets början gick kjolarna ned till fötterna men tre år senare hade kjolfållen åkt upp till knäna – skandalöst kort enligt vissa... Eleganta skor och silkesstrumpor blev nu viktiga detaljer att framhäva, då benen och fötterna plötsligt blev synliga. Silkesstrumporna fanns i regnbågens alla färger och i olika mönster för att matcha och framhäva de vackra klänningarna.

I motsats till vad man kan tro, var den stora depressionens 30-tal inte en mörk tid inom alla områden. När det gäller mode var det en historisk era och det var under 30-talet den klassiska glamouren gjorde sin stora återkomst. När man under 20-talet stoppat undan, lindat in och plattat till kurvorna så fanns det nu möjlighet att framhäva dem med nya skärningar och med mjuka,följsamma material.

image

Kjolfållarna sjönk dramatiskt för att återspegla den dystra stämningen under post-krasch ekonomin. Kvinnornas vardagsdräkter och klänningar var prydligt skräddarsydda med breda axlar och smala midjor för att skapa en slank timglas-silhuett. Kjolarna var tillverkade i i tyger som rayon och ullcrepe och föll i en avancerad drapering över låren och avslutades med prydliga plisseringar. Aftonklänningarna var ofta"bias cut", en ny metod för att skapa en diagonal skärning som framhävde kurvorna och den kvinnliga, sensuella formen.

image

image
image
image
image

Inga kommentarer: