söndag 5 september 2010

Rubrik

Då var söndagen här igen! Personligen tycker jag om söndagar. Det är en lugn dag som man kan egentligen göra vad man vill med. Slöa, träna, shoppa, städa, mysa, sova, tvätta, laga mat, äta ute, umgås, spela spel, kika på film osv.

För mig så blev denna söndag: Sovmorgon med glass överöst med kolasås till frukost. En sväng till Ica Maxi i myskläder och köpte hem gottis. Daniel köpte säsongens sista mjukglass! Gott! Nasigoreng till middag och till kvällen ska vi kika på Robin Hood, den nya filmen och äta ostar!

En av ostarna vi köpte är Taleggio. En kittost från Italien.
Hittade en rolig blogg, Who cut the cheese (http://www.who-cut-the-cheeze.se/). Det är en kille som skriver om ost, vin och mat! Så här skrev han om min favvo ost:
image

Taleggio är en kittost med den traditionella kittostytan. Det finns till och med ett skimmer av grönt mögel på ytan. Den lagras sedan i ett antal månader för att sedan plockas ur grottan där den fått mogna.

Doften: Det doftar lite svamp och jäst. Den pastöriserade varianten är mindre komplex än den opastöriserade och det gäller både doft och smak. Om jag inte missminner mig är den pastöriserade dryga hundringen billigare. Men välj den opastöriserade i alla fall en gång. Det är den värd. Då är du förhoppningsvis även garanterad en grottlagrad ost.

Smaken: Taleggio håller cirka 40-50% fett vilket inte gör den till världens nyttigaste ost och det känns också i smaken. Den är rejält krämig med en gräddig eftersmak. Den opast. sorten smakar lite stall, svamp och lite jäst med en dos beskhet. Men det är balanserat och fint. Taleggion är ju annars känd av att vara lite av en grisen-i-säcken-ost. Den kan vara fantastisk lika gärna som den kan vara lite torr och tråkig.

 

Inga kommentarer: